Page content

article content

Business Planning, softwareselectie

Om de effectiviteit en efficiency van de business planning te verbeteren is het vaak raadzaam ondersteunende software te gebruiken, zeker als er meerdere mensen en meerdere afdelingen bij deze processen betrokken zijn, De tijd dat dit nog kon op de achterkant van een sigarendoos is allang voorbij! De nog steeds meest gebruikte software tool op dit gebied is Excel. Dat kan in veel gevallen ook prima werken maar ik wil hier toch even verder kijken.

Pijnlijk

Vaak wordt vergeten om eerst naar de eigen processen en organisatie te kijken, de software wordt als een soort heilige graal gezien en dat zal de oplossing brengen voor de problemen die men heeft. Er wordt een softwareselectie traject ingezet en uiteindelijk zal de tool met de beste presentatie en de meest fancy features dit vaak winnen. Uiteindelijk blijkt de implementatie van de software een pijnlijk en langdurig traject zonder het gewenste eindresultaat. Hoe kunnen we dit nu voorkomen?

Processen en mensen

Wat zijn nu de belangrijkste processen in mijn business planning en wie zijn er bij deze processen betrokken. Hoe moeten deze processen op een goede manier ondersteund worden. Waar liggen de prioriteiten, wat zijn de belangrijkste processen of taken die ondersteund moeten worden, zie dit blog voor de business planning taken. Is het misschien ook raadzaam om een roadmap te maken zodat ik ook zeker weet dat ik ook de toekomstvisie meeneem.

Data

Op basis van welke data wil ik gaan plannen. Daar komen een aantal vragen naar boven

  • Waar komt deze data vandaan? De data kan uit verschillende bronnen komen, ERP, Finance, HR of operationele systemen, van het web of de Cloud, Excel of tekstbestanden.
  • Hoe ga ik deze data integreren? De data moet op één of andere manier geïntegreerd worden. Zijn er nog vertaalslagen nodig, de naam van dezelfde klant in het ene systeem is waarschijnlijk anders in het andere systeem.
  • Ken ik deze data goed? Vaak werken we al met deze data maar hoe is de data opgeslagen in onderliggende systemen en hoe maak je de vertaalslag van deze technische opslag naar de functionele gebieden.
  • Wat is de kwaliteit van de data? Pas op het moment dat er met de data gewerkt gaat worden kom je erachter wat de kwaliteit is van de data, is de database goed gevuld, mist er soms data, of moet er nog een vertaalslag gemaakt worden.
  • Wat is de beschikbaarheid van de data? Kan ik vrijelijk bij onderliggende bronnen, hoe zit dat met bronnen in de cloud? Wat is de belasting op onderliggende systemen als ik daar data uit gaan laden.

En er zijn nog een heel aantal vragen te bedenken, afhankelijk van de situatie en het project

Selectiecriteria

Op basis van bovenstaande kunnen selectiecriteria afgeleid worden een aantal voorbeelden van die selectie criteria;

  • Selfservice, ben ik afhankelijk van anderen of wil ik de kennis geheel of gedeeltelijk in huis hebben. In welke mate wil ik de gebruikers de mogelijkheid geven om zelf redzaam te zijn.
  • Is het meer Finance gericht of wil ik ook operationele processen kunnen plannen, HR, Sales Marketing.
  • Wat zijn de grafische mogelijkheden binnen een pakket, kan ik makkelijk mooie dashboards maken.
  • Analytics, is het belangrijk om te kunnen grasduinen in de data, is er de mogelijkheid om statistische analyses te kunnen doen.

Dit zijn zomaar een aantal voorbeelden, uiteraard zijn er nog vele meer te verzinnen afhankelijk van de eisen en wensen.

Proof of concept

Op basis van de selectiecriteria kan er een keuze worden gemaakt uit de vele softwarepakketten die beschikbaar zijn in de markt. Eerst zal er een voor selectie plaatsvinden waar er dan 1 tot 3 kandidaten overblijven. Met deze kandidaten kan een proof of concept gedaan worden, waarbij bewezen moet worden of de software ook echt aan de eisen voldoet. Het beste kan dit gedaan worden met een of twee key processen die het belangrijkste zijn en met een stukje van de eigen data. Voor een POC zal per kandidaat 1 tot 5 dagen nodig zijn vanuit de leverancier, ook afhankelijk van de grote van het project, vaak zal dit geheel of gedeeltelijk betaald zijn. Waarbij als het tot een project komt de kosten vaak verrekend worden met de project kosten.

Hulp

Hulp van mensen die dit vakgebied goed beheersen raadzaam in softwareselectie trajecten. Zij kennen de markt weten wat er te koop is en vooral waarop gelet moet worden. Zij kunnen door de fancy PowerPoints en presentaties heen prikken. Zodat aan het einde van het softwareselectie proces er een goede keuze gemaakt is en vol enthousiasme het project gestart kan worden!

Contact

Comment Section

0 reacties op “Business Planning, softwareselectie

Plaats een reactie


*