Page content

article content

Business Planning taken, de route naar een performance cultuur

English version

Deze blog heeft als doel om een beter beeld te krijgen wat business planning (of performance management zie ook onze vorige blog) is in de praktijk. In deze blog willen we duidelijk maken welke business planning taken (of jobs) er uitgevoerd worden binnen organisaties. Hieronder geef ik een lijst met de meest voorkomende business planning taken of jobs. Deze lijst is niet volledig maar geeft wel een goed beeld.

Meest voorkomende business planning taken (of jobs)

 • Jaarlijks opstellen van budgetten.
 • Deze budgetten omzetten naar (rolling) Forecasts en deze per kwartaal, maandelijks, wekelijks of zelfs dagelijks bij te werken.
 • ‘Top down’ en ‘Bottom-up’ planning. De initiële budgetten en/of Forecasts kunnen zowel top down als bottom up gemaakt worden of een combinatie hiervan.
 • Balance Sheet en P&L planning. Dit is de basis voor financiële planning, die ook een link heeft naar meer operationele planning als HR, Sales, Marketing en de Operatie.
 • Cashflow Planning. In veel organisaties van levensbelang, ‘Cash is King’.
 • HR Planning. Het personeelsbestand op een goede manier laten meegroeien met het bedrijf en de kosten beheersen.
 • Strategische planning over meerdere jaren. Drie tot vijf jaar vooruitkijken, wat voor invloed hebben toekomstige projecten of investeringen op het resultaat? Vooruitkijken, scenario’s plannen, impact analyse.
 • Project Portfolio planning. Wat voor invloed hebben projecten op het resultaat en wanneer kunnen welke project starten. Hierbij rekening houdend met de benodigde resources financieel als niet financieel.
 • Asset Planning. Plannen van assets, onderhoud, investeringen, verkoop en wat is de invloed op andere onderdelen van de planning.
 • Profitability planning van zowel producten, diensten als klanten. Winstgevendheid kunnen analyseren vanuit het verleden en ook een projectie kunnen maken op de toekomst.
 • Revenue and Demand, Sales and Operations planning. Vraag en aanbod op elkaar afstemmen en matchen met de voorraden en de productieplanning en/of inkoop planning.
Business Planning Taken, een overzicht.

Business Planning Taken

Geïntegreerde business planning

Bovenstaande taken hebben allemaal betrekking op de business planning. Welke taken het meest belangrijk zijn, kan per bedrijf verschillen. Uiteindelijk zal het het doel zijn om te komen tot een geïntegreerde business planning (integrated business planning), waarin alle onderdelen zijn opgenomen en naadloos met elkaar geïntegreerd zijn.

Vaak zullen deze taken ondersteund worden door software, planning technologie. Dit kunnen één of meerdere pakketten zijn, waarbij de uitdaging is om deze software, data en modellen te integreren. Planningyard is specialist op dit gebied. We kunnen u adviseren en hanteren een zeer pragmatische approach: Plan, Act, Succes. Dat wil zeggen, begin bij de voor uw bedrijf meest belangrijke planning processen die verbeterd kunnen worden. Betrek hierbij een klein team van mensen, maak samen een plan van verbetering en voer deze uit. ‘Get your planning jobs done’. Herhaal dit succes met andere mensen en andere planning taken! Dit is de juiste route naar een performance cultuur.

Bent u geïnspireerd geraakt door deze blog en wilt u met ons hierover verder praten? Neem contact met ons op.

Contact

 

 

Comment Section

0 reacties op “Business Planning taken, de route naar een performance cultuur

Plaats een reactie


*