Page content

article content

Business Planning en presteren in de Tour de France.

Één van mijn favoriete sportevenementen van het jaar is op dit moment volop bezig, de Tour de France. Wat bij mij de vraag deed rijzen wat hebben business planning en presteren in de Tour nu gemeen.

Als definitie van business planning, in één van de eerdere blogs beschreven, het volgende: “Het proces waarin het behalen van doelen, ofwel het leveren van prestaties, wordt beheerst met als uiteindelijk doel de strategie van de organisatie te realiseren.”

Team Sky

Een ploeg die bovenstaande tot in de puntjes beheerst is team Sky, of dat de Tour nu leuker maakt of niet is een ander verhaal. Zij proberen iedere variabele die er is te kennen en daar op een bepaalde manier grip op te krijgen. Neem als voorbeeld de proloog van afgelopen zaterdag. Het was een nat parcourt in Düsseldorf en verschillende teams hadden behoorlijke problemen om op de fiets te blijven zitten. Lotto Jumbo met drie val partijen, Movistar onthoofd door het uitvallen van Alejandro Valverde en andere favorieten durfden door de angst om te vallen, niet voluit te gaan en verloren een halve minuut of meer. Behalve Team Sky, zij eindigden met 4 man in de top acht.

Anticiperen

Hoe komt dat nu? In eerste instantie heeft dat natuurlijk te maken met talent en kwaliteit, training, vorm en nog een heel aantal factoren. En wat mij ook triggerde was een interview met Servais Knaven (Ploegleider bij Team Sky). Uit dat interview bleek dat Team Sky een banden protocol heeft voor iedere renner, waarin zij hebben vastgelegd welke banden, bij welke spanning, bij welke type koers (vlak, berg, kasseien, tijdrit, etc) en bij welk weertype te monteren. Dit banden protocol hebben ze in het begin van het jaar uitgewerkt en getest om gedurende het seizoen toe te kunnen passen en zo te anticiperen op verschillende situaties. Ten eerste verkleint het de kans op het maken van foute keuzes en ten tweede geeft het de renners een stuk vertrouwen bij wat te doen in verschillende situaties. Volgens mij heeft het gewerkt!

Valverde Crash Düsseldorf

Scenario planning

Wat is nu de relatie van dit verhaal met Business Planning? In bovenstaande voorbeeld van team Sky heeft men bewust gekozen te werken met een scenario planning. Het bedenken van verschillende toekomstige scenario’s, daar verschillende plannen op uitwerken en deze uit te voeren. Dit kan je in bedrijfssituaties natuurlijk ook prima toepassen. Als ik dit of deze project(en) nu niet of later uitvoer, wat is dan de invloed hiervan op mijn bedrijfsvoering. Wat betekenen eventuele toekomstige leveringsproblemen voor mijn productie. Verschillende scenario’s op basis van economische groei, ‘best’, ‘expected’ of ‘worse’ case scenario’s en zo zijn er natuurlijk nog legio voorbeelden te verzinnen.

Presteren in de Tour de Frans of in het bedrijfsleven. Voor beide geldt dat het vooraf plannen van scenario’s winst of verlies kan betekenen. Het loont niet alleen in de wielersport om juist hierin te investeren!

Contact

Comment Section

0 reacties op “Business Planning en presteren in de Tour de France.

Plaats een reactie


*