Page content

article content

Succesrijke CEO’s van de toekomst? Zij Doen Deze 6 dingen ongelooflijk goed.

Vooruitkijken deel 3.

Dit is een serie van drie waarin we vooruitkijken. Vooruitkijken op het bedrijf van de toekomst (deel 1), het bedrijfsteam van de toekomst (deel 2) en nu in het laatste deel: wat typeert nu succesrijke leiders, bestuurders en CEO’s van de toekomst. In Nederland zitten CEO’s van beursgenoteerde bedrijven gemiddeld 6,6 jaar op hun post. In 2006 was die nog 8 jaar. Deze daling wordt toegeschreven aan de toegenomen druk van aandeelhouders om bedrijfsprestaties te verbeteren (bron: DHR International). Wat typeert nu CEO’s van de toekomst? Wat doen succesrijke CEO’s ongelooflijk goed?

Groei paradox

CEO’s krijgen de opdracht mee om hun bedrijven en medewerkers te laten groeien. Om hun agenda duidelijk te maken hoe ze dit willen doen, moeten ze constant de “groei paradox” in de gaten houden – groei creëert complexiteit en complexiteit remt groei.

Daarom ontwikkelen CEO’s van bedrijven steeds weer nieuwe strategieën om hun bedrijven te laten groeien en deze “groei paradox” te vermijden. Toch blijkt uit onderzoek van Bain & Company dat in slechts 15 van de 100 gevallen een groeistrategie van een CEO slaagt. Dit ligt niet aan externe problemen maar aan interne problemen. Interne problemen die kunnen verklaard worden door deze “groei paradox”. De organisatie worstelt met haar complexiteit op gebied van:

 • cultuur, gedrag, normen & waarden
 • resourcing (o.a. medewerkers, teams, zie ook deel 2)
 • communicatie issue’s
 • het ontbreken van ‘capabilities’ of mogelijkheden
 • thema’s of vooruitzichten (zie ook deel 1)
 • bedrijfsprocessen automatiseren
 • inzet en gebruik van nieuwe tools en technologie
 • etc.

Deze interne complexiteit remt de groei. Om de agenda voor groeistrategie duidelijkheid te maken en te stimuleren moeten CEO’s enerzijds deze “groei paradox” zien te vermijden en anderzijds veel tijd investeren om hun strategie daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Het is tijd om de strategie in actie te vertalen. Hoe kunnen CEO’s hun strategie in de praktijk waar maken? Wat doen succesrijke CEO’s ongelooflijk goed?

Zes dingen waarop CEO’s zich moeten focussen

Uit recent onderzoek van Bain & Company blijkt dat de best presterende CEO’s zich focussen op 6 dingen:

 1. Klanten – Het vertalen van strategie in de praktijk begint met de klant en de ambitie en de wil om ‘customer advocacy’ te creëren. Dit vraagt om de juiste processen en systemen (o.a. software) beschikbaar te hebben voor medewerkers om klant segmentatie uit te voeren. Het identificeren welke klanten het meest belangrijk zijn en hier actie op te ondernemen. Op basis van verkregen klant inzicht actie ondernemen door te plannen budgetten, forecasten en eventueel te kunnen voorspellen.
 2. Repeatable models – De beste CEO’s vertalen hun strategie in een model waarvan het succes kan worden herhaald – een set ‘capabilities’ en ‘frontline’ gedrag welke bepaald hoe de organisatie wint op haar markt. CEO’s hebben de voorkeur voor groei initiatieven die met dergelijk model voordeel behalen omdat het zorgt voor minder complexiteit. Omgekeerd kennen ze minder prioriteit toe aan groei initiatieven die nieuwe modellen vragen omdat deze juist complexiteit doen vergroten. CEO’s moeten in de champions league spelen van ‘repeatable models’ en deze onderdeel maken van haar communicatie en de mensen die deze het beste in de praktijk brengen tot helden te benoemen.
 3. Gedragsproblemen – De meest effectieve CEO’s beseffen dat de beste strategieën onvermijdelijk “gedragsproblemen” creëeren. Dit gebeurt vaak wanneer het talent, wat er om doet – je beste mensen – uiteindelijk iets anders moet doen. Laten we zeggen dat je je GMs vraagt om zich meer te focussen op verkoop en niet meer op de operatie omdat dit de operatie de mogelijkheid geeft om schaalvoordeel te behalen en locale sales meer tijd met de klant laat spenderen. Zo’n plotse wijziging van koers kan, wanneer deze niet goed wordt gemanaged, het gevoel van eigenwaarde van uw beste GMs radicaal veranderen. De beste CEO’s anticiperen op deze problemen en investeren tijd en talent om met deze gedragsverandering om te gaan.
 4.  Capability add-ons – Ieder geweldige strategie laat een organisatie oprekken en groeien. Net zoals CEOs hun strategie in de praktijk brengen, moeten ze onmiddellijk focussen om nieuwe ‘capabilities’ te creëren. Wat succesvolle transformaties van organisaties gemeen hebben, is een CEO die committed is om veel tijd te investeren in het creëren van nieuwe capabilities door het werven van personeel of M&A. Het is die ‘Founders Mentality’ die het verschil maakt.
 5. Operational excellence – Is de organisatie financieel gezond en managed ze haar kostenstructuur en assets effectiever dan haar naaste concurrenten? Zijn haar producten en services consistent superieur en meer betrouwbaar dan anderen in haar marktsegment? Biedt ze snelheid en flexibiliteit wanneer het erop aan komt? Operationele excellence – world-class performance in kosten, kwaliteit, time-to-market en andere indicatoren van een effectieve operatie – is essentieel. Deze wordt gemeten ten opzichte van de concurrentie en de eigen bedrijfsperformance historie. Wanneer Operatie en IT geen aanwijsbaar competitief voordeel bieden, legt een bedrijf het af tegen meer effectieve spelers in haar markt. Dat gezegd zijn er slechts enkele bedrijven die de aspiratie hebben om en de laagste kosten te hebben en de hoogste kwaliteit te bieden, wat ze ook ondernemen. De beste CEO’s beseffen dit goed en focussen zich op de operatie in lijn te brengen met de bedrijfsstrategie om er zeker van te zijn dat ze leider worden in kwaliteit, functionaliteit en kosten. Daar waar klanten dit het meest waarderen.
 6. Simplifying de rest – Van strategie naar actie vraagt veel van een organisatie. Het doet het aantal medewerkers groeien; het vraagt hun om nieuwe taken te verrichten en hun gedrag te veranderen. Hoewel het belangrijk is dat CEO’s deze dingen doen, is het minstens zo belangrijk dat CEO’s er alles aan doen om dingen te vereenvoudigen. Zoals Steve Jobs tijdens zijn tweede leven bij Apple herhaaldelijk heeft gezegd, ‘echte resultaten zijn net zoveel als het zeggen van nee als van ja‘. De CEO van de toekomst zal zich voortdurend moeten afvragen: ‘hoe maak ik een meer gefocusseerd bedrijf? Wat zou ik hiervoor moeten doen?’.

Meer weten?

Planningyard is een boutique technologie advies organisatie welke zich gespecialiseerd heeft in het optimaliseren van operationele en financiële- planningsvraagstukken binnen organisaties. Wij focussen ons op organisaties die beter vooruit willen kijken, hun groeistrategie in de praktijk willen brengen, complexiteit in planningsprocessen willen reduceren door deze simpel te maken en bedrijfsprestaties willen verbeteren. Geen blabla consultancy maar korte succesvolle implementaties, van plan naar actie en van actie naar meetbaar verbeterde bedrijfsprestaties. Betrek al uw mensen en teams binnen uw organisatie  en stel ze in staat om planningstaken uit te voeren: plannen, budgetten, forecasten en voorspellen. Zowel financieel als operationeel: Connected Planning. Maak hierbij gebruik van de aanwezige business intelligence maar stop met complexe Excel spreadsheets, gepimpte PowerPoints en/of rigide legacy planningstools. Maak gebruik van moderne planningssoftware om daadwerkelijk bedrijfsprestaties te verbeteren. Planningyard adviseert en implementeert business planning software. Een accelerator om uw groeistrategie in de praktijk brengen. Keep Moving Forward!

Comment Section

0 reacties op “Succesrijke CEO’s van de toekomst? Zij Doen Deze 6 dingen ongelooflijk goed.

Plaats een reactie


*